Sidhuvud
Pantbelåning, en lång historia

AB för Pantbelåning i Göteborg är Sveriges äldsta företag inom en av världens äldsta branscher. Vi öppnade vårt första kontor redan år 1856.

Pantbelåning har en mycket äldre historia än så. Att låna ut pengar med ägodelar som säkerhet sysslade man med i Kina redan för 3000 år sedan. Under medeltiden förbjöds lån mot ränta av kyrkan, något som inte hindrade munkar ur Franscis- kanerorden att bedriva pantbelåning för att hjälpa de fattiga. Att ett pantlån i rättan tid kan vara en bra lösning insåg redan drottning Isabella av Spanien på 1400-talet. Hon lär ha fått god utdelning på den ränta hon betalade då hon pantsatte sina juveler för att ha råd att köpa fartyg till Columbus. Pantbelåning som verksamhet har gått upp och ner både i popularitet och status många gånger under de drygt 150 år vi varit verksamma. Idag är branschen strängt reglerad av Pant-bankslagen. Pantbelåning i Göteborg har fyra kontor på olika håll i staden. Vi hoppas kunna fortsätta erbjuda göteborgarna enkla och trygga lån under lång tid framöver.

Vår logotype bygger på de tre klot som varit en symbol för pantbelåningsverksamhet sedan 1500-talet, och som tros komma från den florentinska furstesläkten de Medicis vapen. De första som fick tillåtelse att bedriva verksamhet sedan kyrkan hävt förbudet mot pantbelåning var guldsmeder från Lombardiet, som då tillhörde Florens. Än idag kan man ibland stöta på termen "lombardlån", som är liktydigt med pantlån.
Nyheter

[2022-05-12]
Ny auktion Frölunda torg 12-18 maj

[2022-01-17]
Pantbanken Drottninggatan har flyttat till vårt kontor på Södra Hamngatan 23!

Auktionsvaror

Sök auktionsvaror:
Butiksvaror

Sök butiksvaror: